Въздействие на наркотиците и алкохола върху уменията за шофиране

Психоактивните вещества оказват въздействие върху централната нервна система. Те могат да възбуждат и успокояват, да променят настроението, възприятията и мисленето.
Хората често вярват, че проблемите засягат само тези, които редовно употребяват вещества и са зависими. Истината обаче е, че дори еднократна употреба на психотропно вещество, крие много рискове.
Употребата на алкохол и наркотици увеличава в пъти вероятността от настъпване на ПТП, тъй като води до лоша преценка, увеличено време за реакция, по-ниска бдителност и намалена зрителна острота на водачите. Влияе и на други аспекти от поведението, като поставяне на колан, използване на каска и избор на скорост. Алкохолът и депресивните психоактивни вещества снижават дейността и ритъма на работа на централната нервна система. Веднъж проникнали в кръвта, бързо се разпространяват в целия организъм, като по-специално засягат дейността на главния мозък. С потискането на дейността на главния мозък, приспиват и механизмите, които контролират поведението и по този начин предизвикват загуба на контрол.


• Нарушени са възприятията – затруднява се бързината на реакция и способността да се вземат решения;
• Намалява се възможността за преценка – усещането за скорост, за дистанция с превозни средства, хора или предмети;
• Дава се фалшиво чувство на увереност – може да се поемат по-големи рискове;
• Намалява се способността за разнопосочност на вниманието –концентрацията е върху управлението, което води до пропускане на важни детайли като светофари, други превозни средства или пешеходци;
• Води до сънливост – може да се заспи зад волана.

Стимуланти като амфетамини и кокаин ускоряват дейността на тялото, което води до повишена сърдечна честота и кръвно налягане, тревожност и повишено чувство за способности. Външните признаци са:
• Възбуда, раздразнителност и агресия;
• Проблеми с ориентацията;
• Затруднено внимание;
• Склонност към нервност;
• Агресивно и опасно шофиране;
• Повишено поемане на риск;
• Надценяване и прекалена самоувереност, водещо до превишаване на скоростта,
минаване на червен светофар и неправилно шофиране.

При употреба на LSD, магически гъби и подобни се наблюдава промяна в настроението, възприятието и когнитивните процеси, включително халюциногенни ефекти. Приемането на тези наркотици може да доведе до виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват, или до изживяване на реални неща по изкривен начин. Ефектите варират и могат да имат непредвидими ефекти върху способността за шофиране, поради:
• Халюцинации;
• Объркано мислене;
• Замъглено зрение;
• Намалена координация.

Смесването на различни видове наркотици може да повлияе на мозъка и тялото по начини, които са опасни за шофиране. Ефектите от комбинирането на различни опиати могат да бъдат непредвидими, а рискът от тежка катастрофа с жертви е огромен. Приемането на един опиат също може да повлияе на ефектите на друг. Ако сте пили алкохол и сте употребявали амфетамини, може да не почувствате потискащия ефект на алкохола, тъй като той е маскиран от стимулиращия ефект на амфетамините. Това означава, че може да се чувствате способни да шофирате, но в действителност състоянието ви да е неадекватно и вероятността за злополука е голяма.

През първото полугодие на 2023 г. на територията на България са регистрирани близо 600 пътно-транспортни произшествия с автомобили, чиито водачи са консумирали алкохол. Шестдесет и три са тежките пътни инциденти, предизвикани от шофьори, употребили алкохол или наркотици. При тези произшествия са загинали четирима, а други 73 души са били ранени.

Промяната на тази негативна статистика зависи не само от законодателните инициативи и от размера на определените санкции за нарушителите, а на първо място от нагласите и отношението на младите хора към пътната безопасност. С тази цел Превантивно-информационният център по зависимости-Габрово, в партньорство с ОДМВР-Габрово, вече седма поред година реализира превантивна програма „Спри! Дрога на пътя!“. Програмата е насочена към младежи от 11 и 12 клас и подпомага развиването на умения за правилна преценка на последствията от рисковите поведения и за вземане на решения, ориентирани към здравословен начин на живот.