СПОРТНО СЪСТЕЗАНИЕ И ФЛАШМОБ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДРОГАТА

На 26 юни /петък/, по повод Световния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, Общинският съвет по наркотични вещества към Община Габрово, съвместно с Клуб по спортно ориентиране „Узана”, организират спортен празник под надслов „НАМЕРИ ВЕРНИЯ ПЪТ”. Ще бъде проведено демонстративно състезание по ориентиране, с участието на деца и младежи от спортния клуб.

Стартът ще бъде пред зала „Възраждане”, от 16.00 часа.

Инициативата ще се проведе с подкрепата на ЦОП към Община Габрово, ИМКА – Габрово и БМЧК – Габрово.

Доброволците от БМЧК са подготвили флашмоб, в който ще могат да се включат всички желаещи габровци – в подкрепа на младите хора и на борбата с наркоманиите.

Световният ден за борба с дрогата се отбелязва всяка година на 26 юни, а началото е поставено през 1987 г. на Международна конференция относно злоупотребата с наркотици и контрабандия трафик. На тази конференция се подписва Декларация, като израз на решимостта и сътрудничеството между страните за свободно от наркотици общество.

За да се отбележи подписването й, Асамблеята на ООН провъзгласява 26 юни за Световен ден против злоупотребата с наркотици и незаконния трафик.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) всяка година провежда световна кампания за повишаване на информираността по отношение на незаконните наркотици и заплахата, която те представляват за цялото общество и най – вече за младите хора. Целта на кампанията е да мобилизира, подкрепи и вдъхнови хората да предприемат действия срещу употребата на наркотици.

Мотото на кампанията за 2015 г. е под надслов:

„Да развием своя живот, общност и личност без наркотици“.