Обществените нагласи и личното послание на една майка към нетрезвите водачи

Превантивно-информационен център по зависимости към Община Габрово реализира кампания „Шофирам начисто“, която има за цел да подкрепи разумното и отговорно шофиране – без употреба на алкохол и наркотици.

По време на младежкото събитие „Неразумно не е смело“, което се организира от Младежки център Габрово и Балкан драйв, гостите на информационната шатра на ПИЦ – Габрово имаха възможност да се включат в непредставително допитване за тяхното мнение по актуалните напоследък въпроси, свързани с тревожната тенденция на зачестили инциденти, причинени от водачи на МПС, които шофират след употреба на психоактивни вещества.

Анализът на обработените анкетни карти включва 70 участника на възраст от 18 до 66 години. Основните заключения от обобщените резултатите са:

Допълнителната информация за въздействието на психоактивните вещества върху способностите за шофиране може да формира по-съзнателно поведение на пътя, но само това не е достатъчно за намаляване на рисковете от тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от нетрезви водачи.

Какво е да живееш със загубата на детето си в ПТП с участието на водач, шофирал под въздействие на психоактивни вещества? Какво може да се направи, за да се промени тази мрачна тенденция?

Представяме ви отговорите на една скърбяща Майка. Тя ни потърси, защото има желания да превърне своята мъка в кауза – без повече жертви на алкохола и дрогата по пътищата. Ние й предложихме интервю по темата, но получихме от нея една разтърсваща майчина изповед, с много болка за своето дете, но и с много грижа и любов към младите хора…

Попитахме я: „Какво бихте казали на шофьорите, които подценяват риска от шофирането след употреба на алкохол и/или наркотични вещества?“, а тя отговори:

„Не е геройство да шофираш пиян! Не си герой, ако минеш на червен светофар! Не си герой, ако караш със 150 км.ч. в населено място. Не си герой, ако дрифтиш по улиците из квартала! Не си герой, а бъдещ убиец.“

С пълния текст на интервюто може да се запознаете тук:

Личната изповед на една майка