ФАЛШИВАТА ИНФОРМАЦИЯ В ИНТЕРНЕТ И РИСКОВЕТЕ, КОИТО ТЯ НОСИ

За осемнадесета поредна година, на 9 февруари, светът отбелязва Деня за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

По този повод Младежкият панел към Националния център за безопасен интернет SafеNet организира онлайн дебат на тема „Фалшивата информация в интернет, рисковете, които тя носи и как се разпознава“. В разискването участваха и доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества  -Габрово, които придобиха ценни знания по темата, свързана с безопасното общуване във виртуална среда. В рамките на дискусията бе акцентирано върху сериозната заплаха, в която се превръща използването на deepfake/създаване на видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили/, опасността от злоупотреба с информация и тънката, но изключително важна линия, която превръща свободното интернет – пространство в цензурирана територия.

В края на срещата всички участници се обединиха около твърдението, че най-надеждният начин за противодействие на фалшивата информация е чрез повишаване на дигитално – медийната грамотност и развиване на критичното мислене у потребителите.

В Габрово, Денят за по-безопасен интернет бе отбелязан също виртуално – Превантивно-информационният център по зависимости предостави на всички родители в региона електронни информационни материали, които могат да им бъдат полезни в разговорите с децата по темата за дигитално – медийната грамотност и защитата в интернет. Текстовете са съобразени с възрастовите особености и интересите на децата към виртуалното общуване. Разработени са от специалистите в Центъра за безопасен интернет и заедно с други разяснителни и образователни материали по темата могат да бъдат открити на адрес:  www.safenet.bg.

Денят за по-безопасен интернет се отбелязва за първи път през 2004 г. като инициатива на ЕС, към която България – чрез Националния център за безопасен интернет, се присъединява през 2007 г.  През годините този ден се превръща в знаково събитие в онлайн календара за безопасност и към момента се отбелязва в над 170 страни по целия  свят под мотото „Заедно за по-добър интернет“. В основата на всички дейности и събития, организирани по този повод, стои каузата за изграждане и поддържане на по-спокоен и безопасен онлайн свят, особено за децата и младите хора, а сред основните цели е повишаване на осведомеността за рисковете и проблемите, които крие виртуалното общуване.