БЪДИ ИНФОРМИРАН!

Свържи се с нас, ако имаш нужда от достоверна информация за наркотиците и зависимостите

#ЛИНКЧЕТА – ИНТЕРЕСНА И ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА

Нашето здраве е ценно и трябва да се грижим за него. Например, прегръдките могат значително да подобрят общото ни здравословно състояние. Те карат мозъка ни да отеля специални вещества, в следствие на което ние се чувстваме щастливи, спокойни и обичани. Тези вещества се наричат хормони  и образуват само на едно, точно определено място в организма и което, преминало в кръвта, пробужда по кръвен път дейността на други органи и системи.

Хормонът Окситоцин е от голямо значение за мозъка. Окситоцинът би могъл да се нарече „хормон на любовта“. Наличието на високи нива на окситоцин позволява да бъдат потиснати тези области в мозъка, които отговарят за умората и страха. Помага ни да се чувстваме добре и да изграждаме връзки с нашите близки хора. Запомнете, че организмът може да си набави окситоцин само по естествен път...

Има вещества, които имитират действието на окситоцина и останалите хормони, но те са вредни за нашето здраве, защото влияят на нашия мозък и  нервната ни система, променят поведението ни и психическото ни състояние.

Според начина, по който ни влияят тези вещества могат да бъдат обособени в различни групи: стимуланти, депреснати, опиоиди, канабиноиди, халюциногени, инхаланти, транквиланти и сънотворни, нови психоактивни вещества и стероиди. За момент, могат да те накарат да се почувстваш страхотно, но има голяма вероятност последствията от употребата им да ви разболее и да попречи на реализирането на мечтите и плановете ви за бъдещето. Те предизвикват зависимост т.е отнемат възможността сами да контролирате живота си!  Може да разгледате и Класификацията на психоактивните вещества в закона.

От 1987 година, в цял свят, 26 юни е обявен за Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. е посветен на кауза, имаща за цел да обедини държавите в борбата срещу употребата и разпространението на наркотични вещества!  На 26 юни 1995 година журналистката Вероника Герен е нападната и убита. Причината за това са разследанията, които тя прави в опит да разобличи нарко-дилъри и да спре разпространението на наркотици сред младите хора. По-късно историята на Герен е екранизиарна.

Младежки съвет по наркотични вещества  е младежка организация с кауза. С много желение, доброволците участват, организират и реализират интересни, забавни и полезни инициативи с цел превенция, здраве и добротворчество. Те са любознателни, находчиви и креативни. Имат много мечти, високи цели и големи сърца!

Drugsinfo-bg.org

Толкова много въпроси, на които понякога нямаш отговор. Толкова пътища, по които ти се иска да поемеш. Налага се да се справяш с много нови неща. Как да избереш най-доброто за себе си? Да си тийнейджър не е никак лека задача. Може би понякога имаш нужда от малко помощ, подкрепа и разбиране, за да не тръгнеш по път, от който връщането е трудно. Ако искаш да разбереш къде си в употребата на #наркотици и дали има от какво да се притесняваш, попълни този въпросник ➡️

Анонимен онлайн въпросник за тийнейджъри
Видеото е създадено от Сдружение „АРЗ Солидарност“