Ст. инспектор Момчил Григоров: Няма основателна причина, която да оправдае шофирането след употреба на алкохол и наркотици

Старши инспектор Момчил Григоров е началник група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Габрово. В системата на МВР работи от 2003 г., многократен носител на националното отличие „Пътен полицай на годината“.  Разговорът с него е в рамките на кампанията „Шофирам начисто“, която подкрепя разумното шофиране без употреба на алкохол и наркотици.

Наблюдаваме негативна тенденция по отношение на броя на установените нарушения, извършени от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. На какво се дължи това?

Наблюдаваната негативна тенденция по отношение на броя на установените нарушения, извършени от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, може да намери отражение в активния контрол, насочен към установяването на такива водачи, които не си дават сметка за последствията от управлението на пътни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества и влиянието им върху тяхното поведение.

Кои според вас нарушават по-често правилата – младите шофьори или тези с по-голям стаж зад волана?

Относно нарушаването на правилата от новите водачи и тези с по-голям стаж като водачи на МПС не може да бъде категорично казано коя категория водачи по-често нарушават правилата за движение. И двете групи водачи нарушават правилата за движение, като това се отнася, както за нарушения с ниска степен на опасност, така и тези с непосредствена опасност за движението.

Какви са начините, за да се въздейства ефективно на тези шофьори?

Считам, че за ефективно въздействие биха спомогнали активния контрол, превантивната дейност с разяснителен характер за последствията от този вид поведение и предвидената от законодателя отговорност.

Шофьорите оправдават поведението си по всякакъв начин. Има ли наистина причина, която бихте оправдал и коя е най-абсурдната, която сте чувал?


Всеки водач намира основание, което изтъква като оправдание за поведението си. Според мен основателна причина, която да послужи за оправдание няма. Каквато и ситуация да възникне, съществуват начини за решаване без да се нарушават, разпоредбите свързани с безопасността на движението.

Какво бихте казали на шофьорите, които подценяват риска от шофирането след употреба?

Рискът от шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества се явява от повлияване на възприятието за пътнотранспортната обстановка и реакциите на водача, пряко влияещи върху управлението на автомобила и боравенето с приборите и механизмите на пътните превозни средства. Рискът при управление след употреба е свързан както с предвидените според случая законодателни мерки, така и с необратими последствия при настъпване на инциденти, от които никой не е застрахован, че не може точно на него да се случи.