„Реалните опасности във виртуалния свят на децата“ – информационна кампания за родители

В седмицата, когато отбелязваме Деня за безопасен интернет, Превантивно-информационният център по зависимости към Община Габрово стартира информационна кампания „Реалните опасности във виртуалния свят на децата“.

Повод за инициативата е все по-тревожната тенденция към увеличаване на онлайн посегателствата над деца – Националният център за безопасен интернет отчита рекорден ръст на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца през миналата година – общо 46 359 или 100 % увеличаване на кибер посегателствата над деца спрямо 2022 г., когато са били 23 080.  

Тревожна е и тенденцията към понижаване на възрастта на пострадалите деца, като вече са регистрирани случаи на кибер посегателства над малолетни. Именно затова тазгодишната инициатива е насочена към най-малките потребители на интернет и техните родители.

В предстоящите дни ПИЦ-Габрово ще публикува поредица материали с превантивна насоченост в помощ на родителите, както и интервюта със специалисти по темата, сред които служители на ГДБОП-МВР, образователен експерт, психотерапевт и др.

Събрани в електронен бюлетин, полезните информационни материали ще бъдат предоставени на всички детски градини, начални и основни училища в Габровска област, за да достигнат до родителите на децата. В изданието са засегнати въпроси, свързани с видовете онлайн посегателства, на които биха могли да бъдат жертва подрастващите, рисковете, които крие за тях ранното пребиваване във виртуалния свят, както и ефективните начини за превенция на онлайн престъпленията спрямо деца – приложения за родителски контрол, инструменти за управление на времето пред екрана, както и за управление и мониторинг на игри и социални мрежи, уеб филтър и др.