Разговор на тема „Наркотици“ с ученици, родители и учители в Севлиево

Днес екип на Превантивно-информационен център по зависимости – Габрово проведе 3 срещи с ученици, педагози и родители от ОУ „Стефан Пешев“ – Севлиево.
С ученици от 7 клас говорихме за легалните вещества, чиято употреба носи риск за здравето на децата. Дискутирахме какви са причините, които карат подрастващите да експериментират с психоактивни вещества и какви са алтернативите на рисковите поведения.
На педагозите представихме актуална информация за веществата, които се употребяват от тийнеджърите, за признаците, по които може да се ориентираме за евентуален проблем, свързан с употреба на психоактивни вещества и как биха могли да реагират учителите в такива случаи.
Особено ползотворна бе срещата ни с родители на седмокласници. В нея активно участие взе и Симо – един млад човек, преминал през зависимостта от алкохол и наркотици, успешно завършил първи етап на лечение в Терапевтичен център „Свети Илия“ в Габрово. Той много честно сподели за преживяванията в детството и ранните младежки години, които са провокирали проблемите му с психоактивните вещества.
Благодарим за покана да гостуваме в ОУ „Стефан Пешев“ и се надяваме, че сме били полезни в общата ни кауза за опазване здравето на децата ни.