ГАБРОВСКИТЕ СЕЛА НЯМА ДА ПОСРЕЩАТ „ВНУЧЕТА НАЗАЕМ“ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2020 Г.

След седем поредни успешни години, през 2020 г., инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“ няма да се реализира.

Водени от грижата за възрастните баби и дядовци „под наем“ и съобразявайки се с мерките за борба с COVID – 19, изискващи спазване на физическа дистанция, през това лято „внучета назаем“ няма да гостуват в габровските села.

Но седемте години, през които над 400 деца и младежи от цялата страна и от български общности в чужбина станаха част от каузата за опазване, съхраняване и популяризиране на българското културно наследство, ни дават увереност, че през следващото лято отново ще събираме заедно поколенията и отново ще оживим селцата в региона с детски смях и младежки ентусиазъм.

Паузата през това лято ще ни даде възможност да си припомним всичките интересни, вълнуващи и вдъхновяващи неща, които преживяхме заедно с нашите баби и дядовци „под наем“ и „внучета назаем“, да направим равносметка на постигнатото и да потърсим нови форми и методи, с които „Приеми ме на село“ да продължи да бъде полезната, различната, атрактивната и смислена лятна инициатива за младите хора.

Защото вярваме, че „Приеми ме на село“ е едно от възможните решения на съвременните проблеми, свързани с бездуховността, с отдалечаването на младите от земята, от нашето културно богатство – фолклор, традиции, обичаи и всички онези неща, които ни карат да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ.

Всички приятели на „Приеми ме на село“ могат да следят Фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/Priemimenaselo/, където ще публикуваме интересни и полезни материали, събрани в селата през годините – рецепти за традиционни български ястия, рецепти от „Аптечката на баба“, традиции и обичаи, съхранени от поколения… Ще ви предизвикаме с викторини и загадки, ще провокираме креативността и съобразителността и  разбира се – ще награждаваме най-знаещите и най-активните участници!