Габрово ще бъде домакин на спортно-терапевтичен лагер „9:0 за хората срещу зависимостите“

От 26 до 28 юни Община Габрово ще бъде домакин на национален спортно-терапевтичен лагер за лица, включени в програми за психосоциална рехабилитация на зависими. Основна цел на събитието е да популяризира футбола като социален и образователен инструмент.

Инициативата се организира за девета поредна година, като за първи път се провежда извън столицата.

Под мотото „Не всички хора са зависими, но всички зависими са хора!“ събитието обединява представители на терапевтични общности за психосоциална рехабилитация на зависими от България и Гърция, държавни институции, отраслови организации и неправителствени сдружения.

Програмата предвижда турнир по футбол на малки врати, уъркшопи и дискусионни панели. В рамките на инициативата ще се проведе кръгла маса, чиято цел е да представи добри практики за ресоциализация на зависими, да открои основните предизвикателства пред процеса на реинтеграция и набележи възможности и перспективи за сътрудничество и подкрепа на институции и организации в този процес.

За първи път в турнира по футбол, освен отбори на терапевтичните центрове, ще се включат отбори на Община Габрово и на ОДМВР-Габрово. С участието си двете институции заявяват своята готовност за сътрудничество в подкрепа на процеса на рехабилитация и ресоциализация на хората със зависимости.

Събитието се организира от Община Габрово, Сдружение „Реванш“ и Фондация „Общност в помощ на зависимите“, с подкрепата на ОФК „Янтра Габрово“ и Български футболен съюз.